Literatürler

Dijital Diş Hekimliği ve Materyal Özelliklerinin Mevcut Durumu

Makalenin Kilit Noktaları

  • Bilgisayar destekli tasarım (CAD) bilgisayar destekli imalat (CAM) teknolojileri, kullanıcı dostu ve hasta dostu, çok yönlü ve doğru klinik varlıklara dönüştü.
  • Mevcut intraoral tarama teknolojileri, en azından tek aralıklı ve kısa aralıklı çok birimli restorasyonlar için geleneksel ölçü teknikleri kadar doğrudur, hatta daha doğrudur
  • Tasarım yazılımı, doğal estetik ve işlev üretmek için mükemmel özelliklerle basitleştirilmiştir.
  • Freze makineleri, büyük bir malzeme yelpazesi için daha küçük, daha doğru ve daha çok yönlü hale gelmiştir.
  • Laboratuarda üretilen çoğu modern malzeme tek bir ziyarette de koltuk başı üretilebilir: kompozit reçineler ve çeşitli seramik türleri, hatta zirkonya.

Giriş

Bilgisayar destekli tasarım (CAD) bilgisayar destekli üretim (CAM) sistemleri ilk olarak 1950 yılında Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nin uçak ve otomotiv üretiminde kullanılmak üzere savunma kolu tarafından geliştirilmiştir. Francois Duret, abutment dişinin optik bir izlenimini ve sayısal olarak kontrol edilen bir freze makinesini içeren bir diş CAD / CAM cihazı geliştirdiğinde, diş hekimliğinde bu tür teknolojiler uygulanıncaya kadar 3 yıl sürdü. İlk restorasyon 1983 yılında kazındı ve sistem Fransız Dişhekimleri Birliği’nin Uluslararası Kongresinde Kasım 1985’te gösterildi.

Kısa bir süre sonra, diş laboratuarında veya merkezi bir freze merkezinde bir ana dökümün, dijital restorasyon tasarımının ve bir CAM sisteminin optik veya mekanik taramasını içeren laboratuvar tabanlı CAD / CAM sistemleri oluştu. Bu süreçte, dijital planlama, tasarım ve üretim teknolojileri diş laboratuarı teknolojisinde uzun yıllardır ortak standart olagelmiştir.

Erken CAD / CAM sistemleri, inleyler, onleyler ve tek kronların üretilmesiyle sınırlıydı. Şimdi, CAD / CAM teknolojileri, sistemleri, freze makineleri ve diğer araçların bolluğu ile, tek üyeli kuronlar, onlaylardan, kaplamalardan, implanttan imal edilebilen diş restorasyonu türünün neredeyse hiçbir sınırı yoktur, kısmen ve tamamen dişsiz hastalar için abutmentler ve sabit ve hareketli diş protezlerinde restorasyonlar üretilebilir. Şu anda en önemli üretim yöntemi frezeleme süreçleriyle çıkarıcı olsa da, üç boyutlu (3D) baskı gibi katkı teknolojileri giderek daha popüler hale geliyor ve baskı modelleri, baskı tepsileri, gece koruma plakları, cerrahi kılavuzlar, ortodontik hizalayıcılar için zaten uygulanmaktadır. Gelecekte daha iyi yazıcıların ve ilave restoratif materyallerin geliştirilmesi ile 3D baskı tercih edilen üretim süreci haline gelebilir.

Sistemin avantajları

CAD / CAM sistemlerin en önemli avantajı, tam gerçekleştirilmiş bir klinik seansı uygulandığında ve kesin restorasyon üretilip 1 ziyarette yerleştirildiğinde geçici bir restorasyon gereksiz hale gelir.

Yüksek mukavemetli seramik malzemelerdeki ve implant protez çözümlerindeki gelişmelerle, en yeni CAD / CAM yazılım sürümleri sabit diş protezleri ve implant destekli restorasyonlar tasarlayıp üretebilir.

CAD / CAM teknolojilerinin en önemli avantajlarından biri, diş hekimliğinde harici bir laboratuara girmeden ve kısa bir süre içinde dolaylı restorasyonlar üretebilmesidir. Çeşitli faktörler bu restorasyonları tek aralıklı veya kısa aralıklı çoklu ünitelerle sınırlar. Malzeme yelpazesinde akrilikler, dolaylı reçine bazlı kompozitler ve çeşitli seramikler bulunur. Bu materyallerin endikasyonun yanı sıra spesifik estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlara göre doğru seçimi klinik ömür için önemlidir.

Dişlerin ve çevresindeki intraoral dokuların dijital bir izlenimini elde etmek için farklı teknolojiler kullanılır. Bu teknolojiler sürekli olarak güncellenir ve rafine edilir, böylece gerçek tarayıcılar daha küçük, kullanıcı ve hasta dostu olmasının yanı sıra ağız içerisinde gezinmesi ve kullanımı kolaydır.

Geleneksel bir izlenimin rahatsız edici yönlerini ortadan kaldırmanın yanı sıra, intraoral taramanın en büyük avantajlarından biri, yeterli şekilde yakalanamayan belirli alanların, tüm gösterimi tekrar almak zorunda kalmadan kolayca yeniden taranabilmesidir.

Uygulama Başarıları

Bir çok araştırma sonuçları çok efektif ve uzun ömürlü başarılara işaret etmektedir.

CAD / CAM sistemleri ile yapılmış küçük azı dişi ve azı dişi kuron kaplamalarında 12 yıllık takip sonucunda %95 başarı oranı yakalanmıştır.

CAD / CAM sistemleri ile yapılan lamina uygulamalarının 9 yıllık takibi sonucunda yapılmış olan laminaların %94 oranında ağızda sağlıklı ve işlev görür halde kaldığı raporlanmıştır.

CAD / CAM sistemlerinin başka bir takip çalışmasında 17 yıl boyunca gözlenmiş inley, onley uygulamalarının %89 başarılı kaldığı belirtilmiştir. % 11 olan başarısızlıktan % 62’si seramik  yapılarda oluşan kırık,% 14 diş kırığı,% 19 çürük ve% 5 endodontik problemdi.

Özet

CAD / CAM teknolojileri kullanıcı dostu ve hasta dostu, çok yönlü, etkili, öngörülebilir ve doğru klinik sistemlere dönüştü. Mevcut ağız içi tarama teknolojileri, en azından tek veya kısa çok birimli restorasyonlar için klasik ölçü teknikleri kadar doğrudur, hatta daha doğrudur ve hasta için daha rahattır. Tasarım yazılımı, doğal dişlerin ve gülümseme tasarımlarının dosya ve şekillerini uygulayarak doğal estetik ve işlev üretmek için mükemmel özelliklerle basitleştirilmiştir. Freze makineleri çok çeşitli malzemeler için daha küçük, daha doğru ve daha çok yönlü hale gelmiştir. Laboratuvarda üretilen modern malzemelerin çoğu mükemmel klinik uzun vadeli başarıya sahip çeşitli seramik türlerine kadar tek bir ziyarette klinikte hemen üretilebilir.

Etiketler

Mert Kılıç

İstanbul Üniversitesi, Yüksek Lisans Diş Hekimliği

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı