Literatürler

Bütüncül Diş Hekimliği Üzerine Literatür Taraması

ÖZET

Bütünsel diş hekimliği diş hekimliğinin en eski uygulamaları arasındadır, biyolojik diş hekimliği, alternatif diş hekimliği veya biyouyumlu diş hekimliği olarak da adlandırılır.

Genel olarak geleneksel diş hekimliği baş-boyun ve ağız boşluğu ile ilgilenirken bütünsel diş hekimliği, ağız sağlığının insanın genel sağlığı üzerindeki bilinmeyen etkilerini incelemektedir. Bu, tüm vücudun bir birim olduğu ve bu birimin bir bölümündeki herhangi bir değişikliğin tüm birim üzerinde etkisi olabileceği iddiasına dayanan, eski bir alternatif yaklaşımdır.Bu makale bütünsel diş hekimliği ilkeleri ve ayurveda, aromaterapi, beslenme akupunktur, nöral terapi ve benzeri doğal yaklaşımların ilkerine odaklanmaktadır. Diş hekimliği çalışmalarımızı bütünsel hale getirmek için tüm yöntem ve bulgular yapılması ve yapılmaması gerekenlerle birlikte özetlenmiştir.

GİRİŞ

Bütüncül diş hekimliği, yenilikçi tipte geleneksel diş hekimliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genel olarak geleneksel diş hekimliği temel olarak tek bir dişteki tek bir soruna odaklanan modası geçmiş, sorun odaklı bir model izlemektedir. Bu tip tedavide çoğunlukla hastanın tüm bedeni göz ardı edilmektedir. Bütüncül bir diş hekimi için hastasının ağzı yalnızca beslenmek için değil, kişinin genel sağlının bir aynasıdır.

Bütüncül diş hekimliği daha sağlıklı bir yaşamı destekler. Bu tedavi şekli geleneksel diş hekimliği ile doğal tedavi yöntemleri arasında bir köprü görevi g.örmektedir.

Bütüncül diş hekimiliği yeni bir kavram olmayıp temeli 1800’lü yıllara dayanmaktadır. 1850 ‘lili yıllarda Ulusal Diş Hekimliği Birliği restoratif tedavilerde amalgam tedavisinin zararlı etkilerini kabul etti ve bundan sonra diğer ülkeler amalgamın tedavilerde kullanımını yasakladı.

Kanal tedavisinin  kalp, karaciğer, mesane ve böbrek rahatsızlıkları, artirit ve romatizmayı kapsayan dejeneratif hastalıklar, mental problemler ve diğer bakteriyel enfeksiyonlara sebep olduğunu açıkladıktan sonra 1870-1948 yılları arasında bütüncül diş hekimiliği gelişmişme kaydetmiştir.

Bütüncül diş hekimiliğinin temel prensipleri şu şekildedir:

-Dejeneratif diş hastalılarını önlemek ve geriletmek için doğru beslenmek

-Diş malzemelerindeki toksik maddelerden korunmak

-Kapanış bozukluklarının te davi edilmesi

-Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi

Bütüncül Diş hekimiliği Prosedürleri

Ayurveda: Ağız bakımı konusundaki en etkili ve en eski yöntemdir. Ayurveda’da özel formulasyonlara sahip diş macunları gibi bitkisel diş ürünleri kullanılmaktadır. Bu organik içeriklerin diş eti kanaması, ağız kuruluğu, bazı ağız hastalıkları ,diş ağrısı ve diğer ağız içi problemlerde etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmıştır.

Oral Probiotics

Genel olarak gastrointestinal sağlığın korunması için kullanılan probiotikler,günümüzde diş hekimliği alanında da kullanılmaya başlanmıştır

   -Homeopati: bütüncül diş hekimliği homeopatiyi oral tedavilerde doğal bir yaklaşım olarak görmektedirler. Bütün yaş gruplarında etkili ilaçlar gibi yan etki oluşturmayan, doğal ve bağımlılık yapmayan bir yaklaşımdır. Bu yöntemle diş çürükleri, abse, ağız içi lezyonlar ve çekim sonrası kanama gibi çeşitli ağız içi hastalıkları tedavi edilmektedir.

    -Aromaterapi: Bitki ve çiçeklerden elde edilen yağlar hormon benzeri etki ederek insan sağlığını geliştiriler.

    -Beslenme: Stres ve gerginlik genellikle beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

    -Elektronik method

    -Hipnoz: Hipnoz ile, hasta bedenini ve zihni ilaç kullanamdan rahatlatabilir.

Diş klliniğinde bütüncül yaklaşım

Bütüncül diş hekimi tedavileri, anestezi kullanımını ve hatta röntgen çekilmesini biyolojik bir şekilde uygular. Bütüncül diş hekimiliğinin uygulanabilmesi için çeşitli basamaklar bulunmaktadır:

-Su arıtma sistemleri

-Biyouyumluluk testleri

-Faz kontrast mikroskopu kullanımı

-Dijital röntgen ve tomografi kullanımı

-Ozon ve oksijen tedavileri

-Cerrahisiz diş eti tedavileri

-Civasiz ürünlerin kullanımı

-Diş ürünlerinin biyouyumluluğu

-Zirkonyum implantların kullanımı

-Hastalar için beslenme planı geliştirilmesi

-Çeşitli besinlerin kullanımı

  # kırmızı acı biber

  # kakule

  # tarçın

  # karanfil

  # damla sakızı

  # nim ağacı

  # kekik

  # nane

  # gül

  # çay ağacı yağı

Sonuç

Bütüncül diş hekimliği en eski fakat hala gelişmekte olan bir alan. Ağız içi önlem veya tedavileri için doğal, toksik olmayan ve biyouyumlu bir yaklaşım kullanır.

Bu tedavi türü, diş tedavisindeki olumsuz sağlık koşullarının iyileştirilmesi alanında geleneksel alternatiflerin olduğu kadar çeşitli modern alternatiflerin de bir kombinasyonunu içerir.

Günümüzde, probiyotiğin diş tedavisinde kullanımı gelişmektedir.

Tüm bütüncül terapiler, yalnızca semptomları tedavi etmekten ziyade hastalığın temel nedenini tedavi etmeye inanmaktadırlar.

Etiketler

Bora Murat

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı